KIMCHI - probiotyki do jedzenia
KIMCHI - probiotyki do jedzenia

KIMCHI – probiotyki do jedzenia

Nieprawidłowy stan flory jelitowej może mieć istotny wpływ na wiele poważnych chorób, takich jak nadwaga, cukrzyca, choroby sercowo-naczyniowe, a nawet choroba Alzheimera. Dlatego przedstawiamy prosty przepis na naturalny i smaczny probiotyk do jedzenia – Kimchi.

Przepis:

Wybierz ekologiczną kapustę pekińską, ale jej nie myj. Dzięki temu zachowasz dobre mikroorganizmy, które towarzyszyły jej wzrostowi. Całą posiekaj. Umieść ją w misce (szklanej lub stalowej). Posyp czterema łyżkami soli. Dodaj pół szklanki wody. Wymieszaj kapustę i sól rękami.

Pozwól, aby kapusta nasiąkła przez kilka godzin wodą (maksymalnie przez jedną noc). Zauważysz, że jej objętość zmniejszy się ze względu na działanie soli.

Przepłucz starannie kapustę, aby pozbyć się nadmiaru soli (to ważny krok i jeśli go nie wykonasz, kimchi będzie zbyt słone i przez to niejadalne).

Przygotuj duże zamykające się naczynie, np. słoik. Jeśli chcesz przechować swoje kimchi przez kilka miesięcy, najlepiej wysterylizuj je wrzącą wodą lub w piekarniku.

 

Konserwowanie

Przyjrzyjmy się przyprawianiu kimchi. Tu właśnie masz okazję dostosować przepis do własnych preferencji (wersja łagodna lub pikantna).

Aby sporządzić zalewę,

  • wymieszaj:

– 10 zgniecionych ząbków czosnku,
– 5 cm drobno posiekanego imbiru,
– 2 łyżki papryczki chili w proszku (lub taką samą ilość świeżych papryczek chili),
– 1 łyżkę cukru (aby przyspieszyć proces fermentacji).

  • Dodaj łyżeczkę sosu rybnego, jeśli masz go pod ręką.

  • Dodaj odrobinę wody, aby całość nabrała ciastowatej konsystencji.

  • Następnie obiema rękami wymieszaj kapustę i przygotowane przyprawy. Jeśli wolisz uniknąć bezpośredniego kontaktu palców z chili i czosnkiem, możesz założyć gumowe rękawice przed wymieszaniem całości.

  • Lubię dorzucić do tego wszystkiego dwie surowe pokrojone na małe kawałki marchewki, szczypior i jabłko w plasterkach.

  • Umieść kimchi w słoiku. Skompresuj je tak bardzo, jak to tylko możliwe. Jednak nie wypełniaj słoika po brzegi. W przeciwnym razie może się przelać podczas procesu fermentacji. Pamiętaj, aby umieścić pod słoikiem np. talerz do zupy.

  • Zamknij słoik z kimchi i umieść go w zacienionym rogu swojej kuchni, w temperaturze pokojowej.

W kuchni, w której jest ciepło, idealny proces fermentacji zostanie osiągnięty w przeciągu 48 godzin. Jeśli jest zimniej, należy liczyć trzy – cztery dni.


UWAGA: Bakterie fermentacyjne wytwarzają powietrze, które należy uwalniać raz dziennie poprzez podnoszenie pokrywy słoika na krótką chwilę. W przeciwnym razie słój może eksplodować.

Po dwóch – czterech dniach przenieś swoje kimchi w chłodne miejsce, aby zatrzymać proces fermentacji. Po wykonaniu tych czynności kimchi można przechowywać przez kilka miesięcy.

Na tym etapie codzienne uwalnianie powietrza ze słoika nie jest już konieczne.

 

Jak jeść Kimchi?

Kimchi możesz spożywać samodzielnie, jako zimną sałatkę z dodatkiem sezamu. A możesz też je jeść na gorąco jako dodatek do mięsa.

Daj się ponieść wyobraźni!

 

6 POMYSŁÓW NA POTRAWY Z KIMCHI

  • Smażony ryż z kimchi (z cebulą, wodorostami, nasionami sezamu i jajkiem). Jest to prawdziwy klasyk, mniej banalny niż smażony ryż.

  • Gulasz z kimchi. W garnku podsmaż grzyby i szczypior, a następnie zalej je wodą, zmniejsz ogień do minimum i dodaj sos sojowy, tofu, kiełki sojowe, jajko i kimchi. Przed podaniem oprósz potrawę liśćmi kolendry.

  • Omlet kimchi. Zamiast dodawać sera do omletu, postaw na kimchi i szpinak.

  • Klopsiki z kimchi. Przygotowując mięsne klopsiki, do mięsnej mieszanki dodaj posiekane kimchi.

  • Rosół z dodatkiem kimchi. Kimchi w mgnieniu oka przeobrazi rosół w danie z Dalekiego Wschodu!

  • Masło z kimchi. Możesz bazować na tych samych składnikach co w maśle Maitre d'Hotel (jego skład to masło, pietruszka, sok z cytryny, sól, pieprz). Pokrój drobno kimchi i wymieszaj z lekko roztopionym masłem, a następnie włóż całość do lodówki. Możesz położyć takie masło na steku, aby się roztopiło: palce lizać!

 

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl