Szlachetne zdrowie...
Dopóki nasz organizm funkcjonuje prawidłowo, nie zastanawiamy się nad tym jak zadbać o siebie, by cieszyć się dobrym zdrowiem przez długie lata. Dopiero w momencie wystąpienia dolegliwości szukamy wiedzy i oczekujemy, że jakiś preparat naprawi kilkadziesiąt lat totalnej ignorancji w obsłudze własnego organizmu. Nigdy nie jest jednak za późno aby spróbować naprawić to, co zostało zepsute. Przeglądając bezcenne źródło informacji, jakim niewątpliwie jest internet, możemy bez trudu znaleźć wiele na temat tego, czym są flawonoidy i do czego służą. Wniosek jest jeden: właściwości tych substancji są mało znane i całkowicie nie doceniane przez ludzi.
Flawonoidy - co to takiego?
Należy pamiętać, że mimo nazwy kojarzonej z substancjami chemicznymi są one całkowicie naturalne i niezwykle pożyteczne dla naszego organizmu. Flawonoidy występują w warzywach, owocach i ziołach chroniąc je przed szkodnikami, grzybami, zabezpieczają przed promieniowaniem UV, regulują wzrost i reakcje enzymatyczne, zabezpieczają przed utlenianiem. Najwięcej znajdziemy ich w skórkach owoców i warzyw, tak więc obrane jabłko to wielokrotnie mniej ważnych flawonoidów w naszej diecie.
Oto główne właściwości flawonoidów:
przeciwbakteryjne,
przeciwwirusowe,
przeciwalergiczne,
detoksykacyjne,
przeciwmiażdżycowe,
przeciwzapalne,
przeciw nowotworowe,
obniżające ciśnienie krwi,
zmniejszające zdolność krwi do tworzenia skrzeplin.
Flawonoidy w diecie
Profilaktyczne przyjmowanie flawonoidów jest więc kluczowe dla zdrowia. Stanowią one wsparcie w przypadku wielu dolegliwości dotyczących układu odpornościowego i neutralizacji wolnych rodników, nie dopuszczając do degradacji tkanek. W diecie współczesnego człowieka jest ich zbyt mało, aby zachować zdrowie do późnej starości. Za dużo jest produktów przetworzonych, wzbogaconych, konserwowanych, oczyszczonych; za dużo pestycydów i nawozów sztucznych. Aby uzupełnić niedobory flawonoidów w diecie naprawdę trzeba zjadać minimum trzy porcje warzyw i owoców, pić zioła, zjadać pestki, orzechy - i to najlepiej wyhodowane w warunkach ekologicznych.
Suplementacja
Można też stosować odpowiednią suplementację np. preparatem Flavon który ma solidną podstawę w nagrodzie Nobla dla Węgra Alberta Szent Gyorgy, który jako pierwszy wyizolował i opisał flawonoidy. Węgrzy są absolutnym liderem w badaniach nad flawonoidami oraz wykorzystaniem ich prozdrowotnych właściwości. Pod względem siły oksydacyjnej Flavon pozostawia konkurencję daleko w tyle, co jest potwierdzone odpowiednimi certyfikatami w niezależnych laboratoriach i prestiżowymi nagrodami. Można zaryzykować stwierdzenie, że naturopaci z całego świata uznają rolę flawonoidów jako klucz do utrzymania i odzyskania zdrowia. Formuła żelu brak pasteryzacji, brak dodatku cukru stawia Flavon w czołówce preparatów tego typu na świecie.
Bezpieczeństwo
W preparacie wykorzystano wyłącznie składniki roślinne bez konserwantów, GMO, cukru, pestycydów. W jednym opakowaniu znajduje się koncentrat z 40 kg owoców i warzyw bogatych we flawonoidy, enzymy, minerały, pierwiastki śladowe i wszystkie witaminy występujące w naturalnym surowcu. Proces produkcji poniżej temp. 47 stopni sprawia że jest on bioaktywny, a konsystencja żelu pozwoliła osiągnąć nadzwyczajną wchłanialność na poziomie 95%. Flavon jest bezpieczny dla dzieci, kobiet w ciąży, matek karmiących i osób starszych. Mogą go stosować wszyscy którzy chcą zadbać o swoje zdrowie, a także osoby w czasie i po rehabilitacji. Flavon znakomicie nadaje się do postępowania profilaktycznego oraz wspomagająco w terapiach medycyny konwencjonalnej.