Tłuszcze w diecie człowieka
Tłuszcze stanowią podstawowy składnik żywności oraz jednocześnie najbardziej skoncentrowane źródło energii w pożywieniu człowieka. Wywierają one wpływ na zdrowie ludzkie głównie poprzez działanie kwasów tłuszczowych, steroli oraz witamin w nich rozpuszczonych. Organizm czerpie z kwasów tłuszczowych składniki strukturalne komórek, tkanek i narządów oraz składniki potrzebne do syntezy niektórych substancji biologicznie czynnych.
Polecamy w szczególności:
- Ekologiczny olej kokosowy idealny do gotowania i smażenia, a także jako zamiennik masła oraz składnik wyrobów cukierniczych. Z powodzeniem stosowany jako kosmetyk do ciała i włosów. Dostępny w wersji zapachowej i neutralnej.
- Olej do smażenia z masłem ghee dla osób ceniących subtelny smak masła i bogate wartości odżywcze. Ma płynną konsystencję, dzięki czemu łatwo można go odmierzyć. Nie zawiera laktozy.
- Ekologiczna oliwa z oliwek do smażenia - dzięki delikatnej obróbce parą wodną posiada podwyższoną odporność na wysoką temperaturę. Nadaje potrawom delikatny, przyjemnie owocowy posmak.
- Olej z nasion czarnuszki - nazywany "złotem faraonów", charakteryzuje się wysoką zawartością kwasu linolowego (omega-6). Uważany jest również za skuteczny środek wspomagający leczenie alergii.
- Olej z nasion ostropestu - świetnie sprawdza się między innymi przy wspieraniu leczenia niewydolności wątroby, przewlekłego zapalenia wątroby i dolegliwości żołądkowo-jelitowych oraz w przypadku zatrucia grzybami. Ponadto już 2,5 łyżki oleju pokrywają dzienne zapotrzebowanie na witaminę E.
- Ekologiczny zimnotłoczony olej słonecznikowy - przyjemny w smaku, dobry na zimno i ciepło.
- Olej z pestek dyni - niezwykle przyjemny smak i bogaty aromat. Jest cennym źródłem witamin E, A i D oraz fitosteroli i skwalenu. Stosowany w profilaktyce raka prostaty, miażdżycy, w regulacji przemian hormonalnych oraz do eliminowania pasożytów.
Na uwagę zasługuje także olej: rydzowy, konopny, krokoszowy, z nasion wiesiołka, sezamowy, z pestek moreli, z orzecha włoskiego, do przygotowywania potraw na woku, kukurydziany.