Zupa Mocy, czyli nasz długo gotowany rosół!
Naszą polską wersją zupy mocy, chociaż opartą na mniej zawiłych zasadach jest od lat rosół. Podobnie długo gotowany i także stosowany w chorobie i w czasie rekonwalescencji. Poniżej przedstawiamy przepis na tradycyjną zupę mocy według zasad Kuchni Pięciu Przemian.
Składniki, kolejność dodawania składników i wykonanie:
- 1 Ogień - gorąca woda (4 - 5 litrów),
- 2 Ziemia - 3 marchewki,
- 3 Metal - ziele angielskie, liść laurowy, por, cebula, solidny plaster imbiru;
- 4 Woda - sól himalajska do smaku,
- 5 Drzewo - pół pęczka naci pietruszki lub naci kolendry,
- 1 Ogień - lubczyk, oregano, tymianek, majeranek - najlepiej świeże, kilka gałązek;
- 2 Ziemia - średni korzeń selera, 3 pietruszki;
- 3 Metal - 2 lub 3 rozgniecione ząbki czosnku, kilka gałązek selera naciowego
Wszystko należy gotować na małym ogniu przez 2 godziny, a po tym czasie dodać:
- 4 Woda - trochę sosu sojowego lub sól do smaku,
- 5 Drzewo - zielona kolendra lub natka z pietruszki,
- 1 Ogień - 1 łyżka soku z cytryny i spora szczypta kurkumy,
- 2 Ziemia - szczypta lukrecji, suszony daktyl, łyżka oleju kokosowego;
- 3 Metal - pieprz do smaku,
- 4 Woda - ostatnie przyprawienie solą.
Gotować jeszcze 1 - 2 godziny.
- 5 Drzewo - po ugotowaniu posypać zupę świeżą natką pietruszki.
Wskazówki dodatkowe:
Minimalny czas gotowania to 3 - 4 godziny. Im dłużej, tym lepiej i zupa ma większą moc. Po ugotowaniu odcedzić wywar i pić ok 1 litra dziennie. Przy znacznym spadku energii wewnętrznej można gotować 3 - 4 razy w miesiącu.
Do tak przygotowanego wywaru (wersja wegetariańska) można dodawać mięso, np.: kurze łapki, kostki z kurczaka, indyka, wołowinę z kością, gicz cielęcą lub nóżki wieprzowe. Można dodać kilka rodzajów mięsa w jednej zupie - w sumie masa mięsa to ok 0,5 kg. Kurczaka dodajemy w pierwszym obrocie w przemianie drzewa. Indyka, wołowinę i wieprzowinę dodajemy w pierwszym obrocie w przemianie ziemi. Składniki pochodzenia mięsnego odbudowują krew i energię oraz wzmacniają śledzionę.
Kolejność dodawania składników jest istotna, a odstęp między dodaniem kolejnych składników powinien wynosić około 2 - 3 minuty.