Potrzebujesz pomocy?
Skontaktuj się z nami!

Do darmowej dostawy: 400,00 zł

do kasy suma: 0,00 zł

Przepis na Zupę Mocy według Pięciu Przemian

Przepis na Zupę Mocy według Pięciu Przemian

Zupa Mocy, czyli nasz długo gotowany rosół!

Naszą polską wersją zupy mocy, chociaż opartą na mniej zawiłych zasadach jest od lat rosół. Podobnie długo gotowany i także stosowany w chorobie i w czasie rekonwalescencji. Poniżej przedstawiamy przepis na tradycyjną zupę mocy według zasad Kuchni Pięciu Przemian.

Składniki, kolejność dodawania składników i wykonanie:

  • 1 Ogień - gorąca woda (4 - 5 litrów),
  • 2 Ziemia - 3 marchewki,
  • 3 Metal - ziele angielskie, liść laurowy, por, cebula, solidny plaster imbiru;
  • 4 Woda - sól himalajska do smaku,
  • 5 Drzewo - pół pęczka naci pietruszki lub naci kolendry,
  • 1 Ogień - lubczyk, oregano, tymianek, majeranek - najlepiej świeże, kilka gałązek;
  • 2 Ziemia - średni korzeń selera, 3 pietruszki;
  • 3 Metal - 2 lub 3 rozgniecione ząbki czosnku, kilka gałązek selera naciowego

Wszystko należy gotować na małym ogniu przez 2 godziny, a po tym czasie dodać:

  • 4 Woda - trochę sosu sojowego lub sól do smaku,
  • 5 Drzewo - zielona kolendra lub natka z pietruszki,
  • 1 Ogień - 1 łyżka soku z cytryny i spora szczypta kurkumy,
  • 2 Ziemia - szczypta lukrecji, suszony daktyl, łyżka oleju kokosowego;
  • 3 Metal - pieprz do smaku,
  • 4 Woda - ostatnie przyprawienie solą.

Gotować jeszcze 1 - 2 godziny.

  • 5 Drzewo - po ugotowaniu posypać zupę świeżą natką pietruszki.

Wskazówki dodatkowe:

Minimalny czas gotowania to 3 - 4 godziny. Im dłużej, tym lepiej i zupa ma większą moc. Po ugotowaniu odcedzić wywar i pić ok 1 litra dziennie. Przy znacznym spadku energii wewnętrznej można gotować 3 - 4 razy w miesiącu.

Do tak przygotowanego wywaru (wersja wegetariańska) można dodawać mięso, np.: kurze łapki, kostki z kurczaka, indyka, wołowinę z kością, gicz cielęcą lub nóżki wieprzowe. Można dodać kilka rodzajów mięsa w jednej zupie - w sumie masa mięsa to ok 0,5 kg. Kurczaka dodajemy w pierwszym obrocie w przemianie drzewa. Indyka, wołowinę i wieprzowinę dodajemy w pierwszym obrocie w przemianie ziemi. Składniki pochodzenia mięsnego odbudowują krew i energię oraz wzmacniają śledzionę.

Kolejność dodawania składników jest istotna, a odstęp między dodaniem kolejnych składników powinien wynosić około 2 - 3 minuty.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium