Odporność - każdy sposób jest dobry, aby o nią zadbać.
Na temat odporności organizmu znajdziemy wiele informacji w literaturze i w internecie, począwszy od bardzo poważnych naukowych rozważań, po domowe sposoby wsparcia w postaci syropu z cebuli, miodu, soku z czarnego bzu, czy popularnego i skutecznego naparu z czystka.
Można powiedzieć, że każdy sposób jest dobry aby zadbać o układ odpornościowy i przygotować się na okres jesienno-zimowy, w którym najłatwiej o różnego rodzaju infekcje. Zielarnia Zdrowia chciałaby jednak zwrócić uwagę na oczywiste, ale mało popularne fakty i zależności decydujące o sile układu odpornościowego. Należy pamiętać, że największym zagrożeniem dla naszej odporności jesteśmy my sami, bo tylko my sami decydujemy o tym, jak potraktujemy nasz organizm. Czynników osłabiających układ odpornościowy jest tak wiele, że nie łatwo wymienić je wszystkie. Najważniejsze z nich to stres, brak snu, złe nawyki żywieniowe, konserwowana żywność, cukier i inne używki w nadmiarze.
Śledziona - kluczowy organ.
Dlatego można zaryzykować stwierdzenie, że generałem naszego zdrowia jest właśnie układ odpornościowy, a głównym strategiem śledziona, tak bardzo niedoceniana w medycynie konwencjonalnej. O śledzionie więcej dowiemy się z tradycyjnej medycyny wschodu, gdzie tzw. układ śledziony, do którego zaliczamy również trzustkę i żołądek, decyduje o równowadze w produkcji krwi i energii, potrzebnej do prawidłowego działania układu odpornościowego. Prawidłowo odżywiona przez żołądek śledziona jest więc podstawą sprawnie działającej odporności, która zależy również od prawidłowych parametrów krwi i potrzebnej do jej transportu energii. Dlatego niezwykle ważne jest prawidłowe zakwaszenie żołądka oraz wchłanianie składników odżywczych. Podążając tym tropem należy jeszcze wspomnieć, że śledziona, według TMC (Tradycyjnej Medycyny Chińskiej), jest zapleczem energetycznym dla jelita grubego i płuc. Osłabiony żołądek i osłabione płuca to główne drogi wnikania patogenów do organizmu.
Jak więc przygotować układ odpornościowy na zwiększone obciążenie jesienią?
Odpowiedź na to pytanie nie jest prosta, ale warto podjąć wyzwanie zanim nasza apteczka zapełni się antybiotykami. Wrogiem układu odpornościowego jest konserwowana żywność, która niszczy florę bakteryjną jelit podobnie będzie działać dieta zawierająca dużo cukru.
Dieta wspierająca odporność.
Aby należycie zadbać o odporność zacznijmy od układu pokarmowego. Podstawą jest śniadanie, zawsze ciepłe i energetyczne. Mogą to być płatki owsiane, kasza jaglana z dodatkami lub congee. W ciągu dnia starajmy się zjeść jeszcze dwa ciepłe posiłki, które będą rozgrzewające, przyprawione solidnie rozmarynem, bazylią, majerankiem, jałowcem, kolendrą, kardamonem, cynamonem, imbirem i goździkami. Niezastąpione będą herbaty owocowe z dzikiej róży, maliny, czarnej porzeczki, czarnego bzu, leśnych owoców, z dodatkiem lipy, macierzanki, czy tymianku. Polecamy również domowy kompot z suszonych owoców, oczywiście bez cukru i pieczone jabłko. W tym okresie trzeba zaprzyjaźnić się ze wzbogaconą w cebulę, czosnek, jabłko, suszoną śliwkę i pestki dyniowe surówką z kiszonej kapusty. Polecamy tradycyjną kiszonkę pochodzącą z Korei o nazwie Kimchi, którą każdy może wykonać w domu. Podstawowy przepis znajduje się na naszej stronie internetowej www.zielarniazdrowia.pl.
Wsparcie ziołowe.
Zioła, które będą pomocne przy wspieraniu śledziony to astragalus, arcydzięgiel, korzeń omanu, czystek, vilcacora, czarci pazur, nasiona anyżu, lukrecja, bluszczyk. Bardzo istotną sprawą dla utrzymania dobrej odporności jest także oczyszczanie układu limfatycznego, i tu z pomocą przyjdą zioła takie jak czerwona koniczyna, przytulia, jeżówka i dziewanna.
Właściwa suplementacja.
Warto rozważyć suplementację witaminą D. Trzeba też pamiętać o pozostałych witaminach rozpuszczalnych w tłuszczach. Regularnie dostarczać do organizmu cynk, selen i kwasy omega 3 w postaci np. oleju lnianego. Bezcenne wsparcie daje olej z czarnuszki. Duże znaczenie dla poprawienia odporności będzie miała również okresowa suplementacja chlorofilem, spiruliną, chlorellą, cordycepsem, grzybkami reishi lub sokiem z owoców noni i witamina C.
Można też w chwili zagrożenia ratować się preparatami ziołowymi takimi jak Pectobonisol według receptury Grzegorza Sroki, bonifraterskim Balsamem Jerozolimskim dla dzieci i dla dorosłych, nalewką z jeżówki.
Powodzenia!
Takie podejście do układu odpornościowego będzie dobrym wstępem do tego, co trzeba zrobić wczesną wiosną, aby następnej jesieni nie martwić się przeziębieniem, a jeśli nawet się zdarzy, to szybko minie. Nic nie zastąpi racjonalnego odżywiania, bogatego w witaminy i minerały, choć równie ważna będzie solidna wkładka do butów, zabezpieczająca przed wyziębieniem stóp. Zapraszamy na naszą stronę www.zielarniazdrowia.pl i do sklepu przy ul. Warszawskiej 17. O zdrowiu zawsze warto rozmawiać.